Opera is een webbrowser en internet suite
Die ontwikkeld wordt door het Noorse bedrijf Opera Software. Het programma heeft een nieuwsgroepenlezer, een RSS-lezer, een IRC-client en een BitTorrent-client. Vroeger had Opera ook een geïntegreerde e-mailfunctie, maar die is van Opera ontkoppeld tot een apart programma, geheten Opera Mail.


Algemeen
De browser is beschikbaar voor een groot aantal platforms waaronder Windows, Solaris, macOS, Linux, FreeBSD, QNX, OS/2 en BeOS. Opera is niet alleen beschikbaar voor de pc, maar ook voor de mobiele telefoon, Nintendo DS en Nintendo's Wii in de vorm van Opera Mini en Opera Mobile. Daarnaast is er een 'portable' versie beschikbaar, waardoor Opera vanaf bijvoorbeeld een USB-stick kan werken.

Opera had in januari 2010 een marktaandeel van 2,1 procent en was daarmee de vijfde browser.[1][bron?] In januari 2013 had Opera een marktaandeel van 1,19 procent.[2] Het marktaandeel van Opera is redelijk stabiel maar vertoont een licht dalende trend.

Functies
Opera werkt standaard met een Tabbed Document Interface (TDI) als aanvulling op een Multiple Document Interface (MDI). Ook kan worden gekozen voor een Single Document Interface (SDI). Opera was de eerste die al deze modi ondersteunde. Opera was een van de eerste browsers die het concept Tabbed Browsing introduceerden (InternetWorks was de eerste). Tegenwoordig bieden bijna alle webbrowsers de mogelijkheid om tabs te gebruiken.

Een andere vernieuwing zijn de zogenaamde muisgebaren. Deze stellen de gebruiker in staat om veel gebruikte opdrachten, zoals herladen, nieuwe pagina, terug en dergelijke sneller uit te voeren. Muisgebaren werken door een muisknop in te drukken en tegelijkertijd een beweging met de muis te maken.

Opera onderscheidt zich verder van andere browsers door de uitgebreide toetsenbordnavigatie. Zonder de muis te gebruiken, kunnen hyperlinks op een webpagina worden aangewezen door een combinatie van de Shift-toets en de pijltjestoetsen.

Opera heeft ondersteuning voor de video- en audiotag van HTML5. Verder heeft Opera de volgende functies:
Sinds versie 8.50 van september 2005 is Opera gratis en reclamevrij. In eerdere gratis versies zat een advertentiebanner, die enkel na aanschaf van een licentie verborgen werd. Het bedrijf Opera genereert nu inkomsten uit de zoekacties die met de browser gemaakt kunnen worden en door de verkoop van Opera voor de mobiele telefoon.
     Opera